Skuteczne metody suszenia grzybów
Suszenie to najprostszy sposób przetwarzania grzybów. Jego celem jest obniżenie zawartości wody w grzybach co zapobiega pleśnieniu. Prawidłowo wysuszone grzyby zamknięte w hermetycznych pojemnikach będą służyły w naszej kuchni przez długi czas. Do suszenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby jednak zdecydowanie mniej praktykowane jest suszenie grzybów blaszkowatych. Ciekawostką są suszone kanie. Po ich sproszkowaniu stanowią aromatyczny dodatek do sosów i zup. Zanim przedstawimy różne sposoby suszenia powiemy jak przygotować grzyby do tego procesu. W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy grzyby ze ściółki, w tym celu możemy użyć małej szczoteczki. Pod żadnym pozorem ich nie myjemy! W kolejnym etapie kroimy je na mniejsze kawałki odrzucając robaczywe fragmenty. Grubość kawałków wpływa na czas suszenia. Cieńsze kawałki wysuszą się zdecydowanie szybciej. Teraz możemy przystąpić do suszenia. Istnieje wiele metod suszenia poniżej przedstawiamy najbardziej skuteczne i sprawdzone sposoby.
Suszenie na nitce
Metoda znana i praktykowane jeszcze przez nasze babcie. Jest ona pracochłonna dlatego polecamy ją cierpliwym grzybiarzom. Do tego zabiegu potrzebujemy igły oraz grubszej nitki. Przy ich pomocy nawlekamy grzyby jeden za drugim zostawiając pomiędzy nimi odstępy. Następnie związujemy końce nitki. Tak przygotowane „grzybowe korale” w pogodne dni wieszamy na słońcu lub domowym źródle ciepła nad kaloryferem czy też nad kuchenką. Susząc na nitce mamy pewność, że grzyby wysuszą się równomiernie. Minusem tej metody jest stosunkowo długi czas całego procesu, który w dużym stopniu zależy od warunków atmosferycznych i źródła ciepła.
Suszenie w piekarniku
Jest to bardzo prosty i szybki sposób suszenia. W pierwszym etapie układamy grzyby na ruszcie. Należy pod spodem umieścić blachę aby uniknąć sytuacji, w której grzyby spadają bezpośrednio na płytę grzejną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury między 40 a 50 stopni oraz włączamy termoobieg. Drzwiczki przez cały proces suszenia powinny być uchylone. Należy też co jakiś czas obracać kawałki aby grzyby wysuszyły się dokładnie. Pamiętajmy o kontrolowaniu przebiegu całego procesu aby nie doprowadzić do spalenia grzybów.
Suszenie w suszarce elektrycznej
Ta metoda jest naszym faworytem! W elektrycznej suszarce wysuszymy nie tylko grzyby ale również zioła, owoce, warzywa a nawet mięso. Z jej pomocą w ekspresowym czasie otrzymamy grzybowy susz. Urządzenie składa się z wentylatora, grzałki, kilku poziomów plastikowych sitek oraz szczelnej pokrywy. Grzałka znajdująca się w podstawie urządzenia rozgrzewa powietrze natomiast wentylator rozprowadza je równomiernie co sprawia że grzyby szybko i dokładnie schną. W pierwszym etapie grzyby układamy na piętrach sitek zostawiając pomiędzy nim odstępy co ułatwi cyrkulację powietrza. Następnie podłączamy suszarkę do prądu, ustawiamy odpowiednią temperaturę i gotowe! W naszej ofercie dostępna jest szybka i wydajana a zarazem w bardzo przystępnej cenie suszarka Chanterelles firmy Esperanza. Posiada dużą moc 250W oraz aż 8 programów suszenia. Wyposażona jest również w 5 krystalicznych sit, które można składać co ułatwia jej przechowywanie. Jest bardzo prosta w obsłudze oraz odznacza się nowoczesnym designem. Mocną stroną urządzenia jest również energooszczędność oraz zabezpieczenie broniące przed przegrzaniem. Koniecznie musisz ją mieć jako dodatek nowoczesnej kuchni!